Wytłoki i produkty uboczne

Wytłoki i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego są odpadami powstającymi podczas procesów produkcyjnych w przemyśle spożywczym. Mogą one obejmować odpady z produkcji roślinnej, a także odpady z produkcji zwierzęcej. W przemyśle spożywczym wytłoki i produkty uboczne często są używane do produkcji pasz, a także do wytwarzania biogazu.

Masz pytania?
Porozmawiaj z naszymi ekspertami

Pozostałe przykłady:

  • Resztki po obróbce warzyw i owoców (np. skórki, łodygi)
  • Produkty uboczne z przemysłu mięsnego, takie jak kości, skóry, tłuszcze
  • Odpady z produkcji cukru, takie jak melasa, słoma trzciny cukrowej
  • Resztki z produkcji pieczywa, takie jak skórki i odpadki mąki, niewypieczone ciasto
  • Wytłoki z produkcji kawy, kawy zbożowej i herbaty
  • Resztki z produkcji napojów, takie jak odpady ze słodu i chmielu w przemyśle browarniczym
  • Resztki z produkcji soków, takie jak skórki i pestki owoców, miąższ
  • Produkty uboczne z przemysłu mlecznego, takie jak serwatka i odpady z masła
  • Pozostałości po przetwarzaniu surowców rolnych (np. łuski zbóż)
  • Resztki po obróbce drewna (np. pył drzewny, wióry, trociny)