Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Wytłoki i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego są odpadami powstającymi podczas procesów produkcyjnych w przemyśle spożywczym. Mogą one obejmować odpady z produkcji roślinnej, a także odpady z produkcji zwierzęcej. W przemyśle spożywczym wytłoki i produkty uboczne często są używane do produkcji pasz, a także do wytwarzania biogazu.
Pozostałe przykłady:
- Resztki po obróbce warzyw i owoców (np. skórki, łodygi)
- Produkty uboczne z przemysłu mięsnego, takie jak kości, skóry, tłuszcze
- Odpady z produkcji cukru, takie jak melasa, słoma trzciny cukrowej
- Resztki z produkcji pieczywa, takie jak skórki i odpadki mąki, niewypieczone ciasto
- Wytłoki z produkcji kawy, kawy zbożowej i herbaty
- Resztki z produkcji napojów, takie jak odpady ze słodu i chmielu w przemyśle browarniczym
- Resztki z produkcji soków, takie jak skórki i pestki owoców, miąższ
- Produkty uboczne z przemysłu mlecznego, takie jak serwatka i odpady z masła
- Pozostałości po przetwarzaniu surowców rolnych (np. łuski zbóż)
- Resztki po obróbce drewna (np. pył drzewny, wióry, trociny)